NL EN
DONEER NU!

Zo schadelijk is alcohol….

23 september 2017

Zo schadelijk is alcohol…. Volkskrant Magazine sprak met tal van hoogleraren over de effecten van alcohol. De conclusie is heerlijk helder: zou alcohol vandaag worden uitgevonden, zou het nooit op de markt worden gebracht.

Ingegaan wordt op het misverstand dat alcohol goed is voor je hart en de mythe van rode wijn. Aan de orde komen ook de relatie tussen alcohol en (huiselijk) geweld en alcohol en verkeersongevallen. Diverse alinea’s zijn gewijd aan de nieuwste inzichten over de relatie tussen alcohol en kanker, bijvoorbeeld dat 12% van alle kankers alcoholgerelateerd is. De Volkskrant sprak ook met leverarts Eric Tjwa (Radboudumc in Nijmegen), die onderzocht het positieve effect van een drinkpauze op je lever, en met Jurriaan Witteman, neurowetenschapper aan de Universiteit Leiden en oud-medewerker van STAP, die onderzoek heeft gedaan naar alcohol en het puberbrein. Volgens hem suggereren tests dat bingedrinkende pubers een tragere ontwikkeling doormaken. Hoe het precies zit met hersenschade en de vraag of de afname van zaken als geheugen en concentratie blijvend zijn, wordt momenteel onderzocht door de Gezondheidsraad.

De plek die alcohol desondanks in onze maatschappij inneemt, komt voor een groot deel door de alcohol-lobby, zeggen de voor dit stuk gesproken deskundigen. De lobby is machtig en goed verankerd in de Haagse politiek, waardoor tal van bewezen werkzame maatregelen en wetten (zoals niet drinken onder de 18 jaar, beperking van alcoholreclame, minder verkooppunten en hogere accijnzen) er jarenlang niet doorheen kwamen of nog altijd niet zijn ingevoerd.
Het toverwoord dat de branche rondstrooit, is 'verantwoord'. Een hoop experts maken zich boos over die term. De slogan 'Geniet, maar drink met mate' (door de industrie bedacht in 1990) illustreert het succes van de boodschap dat er zoiets bestaat als 'verantwoord drinken', zeggen voedingshoogleraren Jaap Seidell en Sander Kersten. De kern van de strategie in alcohollobbyland luidt: niet tegenspreken dat excessief gebruik slecht is, twijfel zaaien over de negatieve gevolgen van matig gebruik en vooral woorden als 'matig' en 'verantwoord gebruik' aanmoedigen. En een beroep doen op de eigen verantwoordelijkheid.

Voor drooglegging lijken de experts niet warm te lopen. Zelfs psychiater René Kahn gelooft daar niet in. Al voorspelt hij wel dat het aanbod uit openbare gebouwen en bij sportevenementen zal verdwijnen. Een variant op de Zweedse drankverkoop (speciale winkels met beperkte openingstijden en zeer prijzig) lijkt hem ideaal. “Gooi die accijnzen omhoog, dat is het enige wat werkt. En op elk blikje of flesje een tekst 'dit kan uw gezondheid schaden'.”

Bron: volkskrant.nl.

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl