NL EN
DONEER NU!

Schade van alcoholgebruik onderschat

26 november 2020

Schade van alcoholgebruik onderschat Nederlanders onderschatten de persoonlijke en maatschappelijke schade door alcoholgebruik. Dat blijkt uit onderzoek onder 2.300 Nederlanders door het Trimbos-instituut in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Opvallend is dat de meeste deelnemers niet weten dat overmatig alcoholgebruik het risico vergroot op verschillende typen kanker en dementie. Dat alcoholgebruik door de man vóór de bevruchting het risico vergroot op een miskraam, is veelal ook onbekend.

39% van de deelnemers meent dat de Gezondheidsraad adviseert om dagelijks maximaal twee glazen te drinken. In werkelijkheid is het advies om niet te drinken, of hooguit één standaardglas per dag. Bovendien denkt bijna 60% onterecht dat in een fles wijn zes standaardglazen alcohol (met 10 gram alcohol) zitten. Dat zijn er anderhalf standaardglas méér.

Verder valt op dat de maatschappelijke gevolgen van alcohol worden onderschat. Zo zijn de kosten van alcohol voor de samenleving (totaal 2,3 - 4,2 miljard euro per jaar) hoger dan de meesten hadden gedacht.

Overmatige en zware drinkers weten beduidend minder over de persoonlijke en maatschappelijke schade door alcoholgebruik, vergeleken met lichte drinkers. Ruim een kwart van de overmatige en zware drinkers denkt bijvoorbeeld dat het dagelijks drinken van twee glazen rode wijn gezond is. Ze hebben ook meer moeite met sociale druk: als anderen drinken, vinden ze het bijvoorbeeld moeilijker om dat zelf niet te doen.

"Dit onderzoek laat wat mij betreft zien dat we extra ons best moeten doen voor de overmatige en zware drinkers", zegt staatssecretaris Paul Blokhuis (ChristenUnie), verantwoordelijk voor het alcoholbeleid. "Zij blijven achter als het gaat om kennis van de risico’s en het weerstaan van sociale druk in gezelschap waar gedronken wordt. In december komen we daarom met een campagne die laat zien dat het ook heel gezellig kan zijn als je niet drinkt."

Bronnen: trimbos.nl, ad.nl en dvhn.nl.

kennismonitor-alcohol.pdfkennismonitor-alcohol.pdf (779 kB)

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl