NL EN
DONEER NU!

Promillage van 0,2 alternatief voor totaalverbod alcohol?

21 juli 2023

Gisteren riep Rob Stomphorst van Veilig Verkeer Nederland op tot een totaalverbod op alcohol achter het stuur. De haalbaarheid daarvan is volgens het Trimbos-instituut twijfelachtig. Een alternatief kan 0,2‰ zijn, aldus Wim van Dalen van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP.

Een grens van 0‰ is lastig, zo zeggen deskundigen, omdat ook je eigen lichaam voeding omzet in alcohol. Eva Ehrlich van het Trimbos-instituut: "Er zijn manieren waarop je zonder alcohol te drinken toch een positieve blaastest kan krijgen. Dat kan doordat je lichaam voeding omzet tot alcohol", vertelt ze aan Editie NL. "Het gaat écht om een heel laag promillage, maar het is alsnog meer dan 0‰. Dus stel, je eet twee krentenbollen en een banaan en je moet meteen blazen, dan kan een alcoholtest positief uitslaan." Volgens Ehrlich spelen ook andere factoren een rol. "Er zit ook alcohol in handzeep, puffers voor astma en toetjes zoals tiramisu.”

Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid VU Amsterdam, legt uit hoe het werkt: "Wijn en bier wordt bijvoorbeeld gemaakt doordat bacteriën suikers vergisten en daarbij wordt alcohol geproduceerd. Datzelfde proces gebeurt ook in ons lichaam. De suikers uit de voeding gaan gisten en worden omgezet in alcohol." Hij vermoedt echter dat dit niet zichtbaar is bij een alcoholcontrole. Dat komt doordat je lever die alcohol eigenlijk gelijk weer afbreekt. Ik denk daarom dat een zero-beleid prima mogelijk is."

Wim van Dalen van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP zou een grens van 0,2‰ een prima alternatief vinden. Die grens geldt in ons land en in 9 andere EU-lidstaten al voor beginnende automobilisten en in 11 landen voor bus-, tram- en taxichauffeurs. En in 3 landen (Estland, Polen en Zweden) is het ook voor ervaren rijders het toegestane alcoholpromillage. Van Dalen: "Bij 0,2‰ kan je nog prima een tiramisu eten, maar één standaardglas alcohol is al gauw te veel."

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat laat weten vooralsnog niet in te zetten op het verlagen van het alcoholpromillage, maar op het voorkomen dat mensen achter het stuur plaatsnemen wanneer zij te veel hebben gedronken. Daarom is het ministerie op dit moment bezig met een vernieuwde aanpak, samen met allerlei andere organisaties.

Bron: rtlnieuws.nl.

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl