NL EN
Steun het werk van STAP!

Succesvol conferentie over alcohol, gezondheid en beleid

4 oktober 2014

Succesvol conferentie over alcohol, gezondheid en beleid Het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP hield vrijdag in Amsterdam haar tweede internationale congres. De titel van de conferentie luidde "Alcohol, Gezondheid en Beleid". Er waren circa 160 deelnemers, uit binnen- en buitenland.

In het plenaire deel presenteerden toonaangevende internationale wetenschappers de nieuwste inzichten over de gezondheidslast van alcohol in Europa en Nederland, de invloed van alcoholgebruik op het ontstaan van onder meer kanker en leverziekten en de meest recente cijfers over alcoholintoxicaties bij jongeren.

Het lokale alcoholbeleid stond centraal in één van de middagsessies. In de presentatie van de Brit Mark Worthington werd ingegaan op het opmerkelijke succes in het Verenigd Koninkrijk van het inzetten van mystery guests bij de handhaving van leeftijdsgrenzen. De andere sessies gingen over thema's als het principe van minimumprijzen, uitgangspunten van motiverende gespreksvoering en de invloed van alcoholreclame op jongeren.

De dag sloot af met een levendig paneldebat naar aanleiding van een "Pleidooi voor effectief alcoholbeleid in Nederland", gebaseerd op het zogenaamde Amphora-manifest. Het debat stond onder leiding van Job Cohen, voormalig staatssecretaris en voormalig burgemeester van Amsterdam. Deelnemers waren onder anderen de Kamerleden Joël Voordewind en Marith Rebel. Eén van de conclusies van het debat was dat prijsbeleid de eerste prioriteit moet worden van het nationale alcoholbeleid.

De inleidingen en het pleidooi staan hier.

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl