NL EN
DONEER NU!

Wederverstrekkingverbod leidt in Deventer tot problemen

7 januari 2014

Een vrouw uit Deventer kreeg geen sixpack bier mee, omdat haar puberzoon naast haar in de rij stond. Navraag van De Gelderlander bij brancheorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) leert dat de kassamedewerker - althans volgens het CBL - precies volgens de wet heeft gehandeld.

CBL-woordvoerder Miranda Boer zegt daarover: "Het kan zo zijn dat de vrouw drank voor haar zoon wilde kopen. In zo'n geval mag er geen alcohol worden verstrekt. De verkoper riskeert anders een forse boete en na drie overtredingen kan de burgemeester de alcoholverkoop maximaal twaalf weken lang verbieden."

Toelichting STAP:
Sandra van Ginneken, adviseur Drank- en Horecawet van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, licht het betreffende verbod toe: De Drank- en Horecawet verbiedt de bedrijfsmatige verstrekking (en de verstrekking tegen betaling) van alcoholhoudende drank aan iemand die 18-plus is, als die drank “kennelijk bestemd is” voor een te jong iemand. Deze zogenaamde "wederverstrekkings"-bepaling staat al sinds november 2000 in de Drank- en Horecawet. De crux zit hem in het woord "kennelijk". Dat woord komt in ongeveer 100 wetten voor en betekent zo ongeveer "onmiddellijk zichtbaar", wat zoveel wil zeggen als "voor iedereen overduidelijk". De wetgever heeft destijds bij de Drank- en Horecawet een vaak voorkomende situatie op het oog gehad waarin een groep jongeren drank gaat kopen in een winkel of gaat drinken in een café. Degenen die oud genoeg zijn kopen of bestellen dan voor iedereen overduidelijk óók voor hun jongere vrienden. Je kunt ook denken aan een situatie in een supermarkt als de kassamedewerker een jongere weigert drank te verkopen en iemand verder in de wachtrij zegt: "Dan koop ik ’t voor hem". In dergelijke gevallen, dus als het "kennelijk", dus voor iedereen overduidelijk, is dat de drank direct of vrijwel direct min of meer ter plekke wordt doorgegeven aan een jongere moet de bar- of kassamedewerker de verkoop weigeren. Als niet "kennelijk" is dat de alcoholhoudende drank wordt doorverstrekt aan een minderjarige, mag de bar- of kassamedewerker de drank wel gewoon verkopen.

Bron eerste twee alinea's: joop.nl.

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl