NL EN
DONEER NU!

Is alcohol tijdens de zwangerschap dan toch veilig?

18 april 2013

Is alcohol tijdens de zwangerschap dan toch veilig?  Opnieuw is onderzoek gepubliceerd dat laat zien dat licht alcoholgebruik tijdens de zwangerschap niet leidt tot ontwikkelingsproblemen. Vorig jaar ging het om Deense kinderen van 5, nu om Engelse kinderen van 7. Mogelijke ruis in de statistische analyses kunnen de oorzaak zijn van deze bevindingen. STAP stelt daarom nog steeds: Drink helemaal geen alcohol als je zwanger bent!

De Engelse studie is gepubliceerd in BJOG: een internationaal tijdschrift van verloskunde en gynaecologie. Voor deze studie zijn de data van meer dan tienduizend kinderen van 7 jaar oud geanalyseerd die deelnamen aan de Millenium Cohort Study. De ontwikkeling van deze kinderen is onderzocht, waarbij kinderen van moeders die licht alcohol dronken (maximaal 1 à 2 eenheden per week of per gelegenheid) vergeleken werden met kinderen van moeders die normaal wel dronken, maar tijdens hun zwangerschap geen druppel. Volgens de analyses hebben jongens van moeders die licht alcohol dronken tijdens de zwangerschap minder gedragsproblemen en betere leesvaardigheden en ruimtelijk inzicht dan jongens van moeders die geen alcohol dronken tijdens de zwangerschap. Andere verschillen waren niet significant.

Het is opmerkelijk dat de verschillen tussen kinderen van moeders die licht versus geen alcohol dronken tijdens de zwangerschap positief uitvielen voor de eerste groep. Er is geen biologisch mechanisme bekend dat verklaart dat alcohol tijdens de zwangerschap leidt tot een betere ontwikkeling van de foetus.

Volgens STAP is een logische, alternatieve verklaring voor deze resultaten, dat de moeders die licht dronken tijdens de zwangerschap een hogere intelligentie hadden dan de moeders die niet dronken tijdens de zwangerschap. Vanwege de hogere intelligentie van de moeders, hebben hun kinderen daarom op zevenjarige leeftijd ook minder gedragsproblemen en betere leesvaardigheden en ruimtelijke inzicht. Omdat intelligentie van de moeders niet bekend was, kon er in de analyses niet voor gecontroleerd worden.

Volgens Chambers, een Amerikaanse professor, is er overweldigende bewijs van meer dan 30 jaar onderzoek dat laat zien dat alcohol schadelijk is voor het ongeboren kind. "Vrouwen verschillen van elkaar in de snelheid waarmee ze alcohol verwerken, en daarmee in de mate waarin ze vatbaar zijn voor de schade die ze toebrengen aan het ongeboren kind als ze alcohol drinken tijdens de zwangerschap", zegt Chambers. "Hoewel we niet willen dat vrouwen ongerust zijn als ze erachter komen dat ze zwanger zijn en zich realiseren dat ze alcohol hebben gedronken voordat ze wisten dat ze zwanger waren, benadrukken wij dat er geen 'veilige' hoeveelheid alcohol is die iedere zwangere vrouw kan drinken tijdens de zwangerschap. Het beste advies blijft daarom onverminderd: probeer alcohol gedurende de hele zwangerschap te vermijden."

Dit blijft ook het advies van STAP, dat hierin het advies van de Gezondheidsraad volgt. Een paar belangrijke feiten met betrekking tot alcohol in de zwangerschap:
- Als de moeder alcohol inneemt, zal de foetus hetzelfde alcoholpromillage krijgen als de moeder (m.a.w. de placenta houdt geen alcohol tegen!).
- Alcohol blijft langer in de foetus dan in het bloed van de moeder (als de foetus alcohol binnen krijgt en hij scheidt het weer uit, dan komt het terecht in het vruchtwater, dat de foetus vervolgens weer opdrinkt; de placenta voert alcohol niet zo makkelijk af).
- Alcohol is schadelijk voor cellen die in ontwikkeling zijn. De ontwikkeling van de cellen van de foetus is enorm; in de eerste drie maanden worden alle organen aangemaakt; gedurende de hele zwangerschap zijn de hersenen in ontwikkeling. Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap kan daarom leiden tot afwijkingen (en ook na de geboorte zijn de hersenen nog sterk in ontwikkeling, daarom worden kinderen en jongeren ook afgeraden om geen alcohol te drinken).
- Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap kan daarom leiden tot afwijkingen aan organen, zoals nieren, lever, hart, etc en tot hersenbeschadiging. Als een foetus beschadigd is door het alcoholgebruik van de moeder tijdens de zwangerschap, dan is het mogelijk dat een kind na de geboorte gedragsproblemen heeft, zich moeilijk kan concentreren of overgevoelig is, bijvoorbeeld voor geluid. Als een kind ernstig beschadigd is door alcoholgebruik, dan kan er sprake zijn van het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS). Kinderen met FAS hebben een groeiachterstand, neurologische afwijkingen en bijzondere gezichtskenmerken.
- Sommige vrouwen en foetussen kunnen beter tegen alcohol dan anderen. Dus, als een vriendin alcohol heeft gebruikt tijdens de zwangerschap en een gezond kind heeft gebaard, betekent dit niet dat dit voor een andere vrouw ook geldt.

Kortom het advies van STAP is en blijft: Alcohol tijdens de zwangerschap? Negen Maanden Niet!

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl