NL EN
DONEER NU!

Bijna alle sportkantines schenken alcohol

25 september 2017

Bijna alle sportkantines schenken alcohol In bijna alle sportkantines wordt alcohol verkocht. Dat blijkt uit een onderzoek van de NOS en de regionale omroepen, waar leden en vrijwilligers van meer dan 2.000 sportclubs in Nederland aan hebben meegedaan.

Bij een kwart van de sportclubs uit het onderzoek mag dit alleen na een bepaalde tijd of in een aparte ruimte. Je ziet grote verschillen tussen sporten. Bij hockey is het heel gebruikelijk om alleen alcohol te schenken vanaf een bepaald tijdstip of in een aparte ruimte (ongeveer de helft van de clubs hanteert deze regel), terwijl er bij tennisclubs nauwelijks regels zijn.

Alcohol langs de lijn is bij ongeveer de helft van de verenigingen uit het onderzoek niet toegestaan. Opvallend is dat voetbalclubs veel strenger zijn (bij ongeveer zes op de tien clubs mag het niet) dan andere veldsportverenigingen (ongeveer een kwart).

Overigens is drank een veel groter taboe in Noord-Nederland dan in het zuiden. Bij Drentse voetbalclubs is drinken langs het veld bij ongeveer een op de vijf voetbalclubs toegestaan, terwijl het in Limburg bij meer dan de helft van de clubs het geval is. Ook drinken in de voetbalkantine is bij voetbalclubs in Limburg en Noord-Brabant veel minder vaak aan regels gebonden.

Volgens een voetbalouder uit het Brabantse Gemert draait het in de lokale sportkantine alleen om geld verdienen. "De kantine is gewoon een kroeg waar veel, heel veel gedronken wordt. Zeven dagen per week! Er is geen kroeg in Gemert die deze omzetten haalt. Belachelijk. Ook de jeugd vanaf een jaar of vijftien wordt geen strobreed in de weg gelegd. Schandalig."

Sandra van Ginneken, beleidsmedewerker van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, vindt dat gemeenten veel meer moeten doen dan nu om het alcoholschenken aan jongeren in sportkantines te beperken. Van Ginneken: "De Drank- en Horecawet bepaalt dat de lokale overheid regelgeving MOET hebben over schenktijden in sportkantines. Veel gemeenten vullen dat in door schenktijden toe te staan, gekoppeld aan de bestaande activiteiten ("alcohol schenken is toegestaan vanaf 1 uur vóór tot 1 uur ná activiteiten en wedstrijden die passen binnen de doelstelling"). In plaats daarvan zouden ze kunnen vastleggen dat er geen alcohol mag worden geschonken op tijden dat er activiteiten of wedstrijden plaatsvinden waar jongeren onder de 18 jaar aan deelnemen."

Bron eerste 5 alinea’s: nos.nl.

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl