NL EN
DONEER NU!

Verslaving is wel degelijk een hersenziekte

20 oktober 2017

Harald Merckelbach, hoogleraar rechtspsychologie, wond zich in zijn column in de NRC op over de bewering van psychiater Bram Bakker dat verslaving een ziekte is. Merckelbach schreef: "Een verslaafde kan ’s ochtends opstaan en zeggen: genoeg, vandaag kap ik met alcohol en cocaïne." Daarom zou verslaving geen ziekte zijn. Volgens vier wetenschappers zijn verslaafden wél ziek en hebben ze recht op hulp.

Dat er talrijke verslaafden zijn die er in slagen om te stoppen met middelengebruik is volgens hen hooguit de halve waarheid. Terugval in middelenmisbruik is eerder regel dan uitzondering, want de overgrote meerderheid van de verslaafden begint binnen enkele weken of maanden opnieuw. De verslaafde die stopt is daarmee nog niet genezen.

Afwijkingen in het brein maken dat een gestopte verslaafde nog steeds kwetsbaar is, de verslaving kan zich opnieuw manifesteren. Herhaald, langdurig gebruik van genotmiddelen leidt tot functionele veranderingen in de hersenen, die bij kwetsbare individuen het meest uitgesproken zijn.

Bron: nrc.nl.

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl