NL EN
DONEER NU!

Lagere kwaliteit hop zal bierprijs doen stijgen

14 oktober 2023

In het vakblad Nature Communications waarschuwen wetenschappers dat de kwaliteit en de kwantiteit van hop wereldwijd gaat lijden onder de gevolgen van de klimaatopwarming.

Hop - een sleutelingrediënt van bier - is een plant die onder meer zorgt voor de typische smaak en geur van de drank. Tussen 1970 en 2018 is de oogst van hopboeren er op achteruitgegaan, net als de concentratie van alfazuren. Die laatste zijn verantwoordelijk voor de bittere smaak van het bier.

Op basis van gegevens uit de laatste decennia, hebben de wetenschappers in hun artikel een voorspelling gedaan voor 2050. De oogst van hop is dan met 4 tot 18% achteruit gegaan, de concentratie van alfazuren 20 tot 31%. Brouwers zullen daarom op zoek gaan naar alternatieve methoden. Anders zal de prijs van bier tegen 2050 exponentieel stijgen.

Bron: telegraaf.nl.

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl