NL EN
DONEER NU!

Verslaving is geen hersenziekte, althans volgens Heyman en Dalrymple

13 oktober 2017

Verslaving is geen hersenziekte, althans volgens Heyman en Dalrymple Psychiater Bram Bakker (foto) zat verkeerd toen hij onlangs in de rechtszaal verslaving een hersenziekte noemde. Een verslaafde kan ’s ochtends opstaan en tegen zichzelf zeggen: genoeg is genoeg. Ja, dat is mogelijk, en het komt ook voor.

Sterker nog, de Amerikaanse verslavingsdeskundige Gene Heyman zette onlangs in het vaktijdschrift Addictive Behaviors Reports de cijfers op een rij en ze laten zien dat hele volksstammen erin slagen om op enig moment een punt te zetten achter hun jarenlange gebruik van cocaïne en alcohol. Stoppen is niet makkelijk, maar het kan en het gebeurt.

Natuurlijk is verslaving een probleem: het is een psychologisch probleem. Kern is dat de verslaafde verstrikt raakt in een regime van Pavloviaanse conditionering, waarbij alledaagse routines steeds heviger de drang oproepen om te gebruiken. Maar de verslaafde kan, op eigen kracht of met hulp van een therapeut, zich daaraan onttrekken. En natuurlijk beïnvloeden cocaïne en alcohol de chemie in het brein; dat is met hersenplaatjes zichtbaar te maken. Maar dat betekent nog niet dat verslaving een ziekte is die mensen berooft van hun vrije wil en dus verantwoordelijkheid.

Theodore Dalrymple – vakgenoot van Bakker – beweert dat de mythe van verslaving als hersenziekte de wereld in is geholpen door bijdehante wetenschappers die dusdoende subsidiegelden wisten aan te boren. Een ongewenst neveneffect is dat zo’n mythe ook verslaafden bereikt en hen dan infecteert met het misverstand dat verslaving op Alzheimer lijkt en dat stoppogingen volstrekt zinloos zijn.

Bron: nrc.nl.

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl