NL EN
DONEER NU!

Drinken van gin of wodka helpt niet tegen hooikoorts, in tegendeel

24 juli 2017

Drinken van gin of wodka helpt niet tegen hooikoorts, in tegendeel Heel wat nieuwskanalen meldden afgelopen maand: sterke, heldere dranken zoals wodka en gin zouden wonderen doen tegen hooikoorts. 'Gin Tonics blijken een prima medicijn tegen hooikoorts', kopte mannenblad FHM. Grazia, Viva, Libelle en Lindanieuws kwamen met vergelijkbare berichten. Modeblad Nouveau wijst zelfs medicatie van de hand: 'Weg met die pillen, neem een gin-tonic.'

De bewering komt overwaaien uit de Engelse pers, waar het vuurtje is aangestoken door een stuk in The Daily Mail met algemene tips tegen hooikoorts. Voor de gin en wodka-tip baseert de journalist zich op een advies en onderzoek van de Britse astmastichting, Asthma UK. Heldere, gedistilleerde alcoholische dranken, schrijft de organisatie, bevatten minder allergie-opwekkende stoffen zoals histamine en sulfieten, dan bier en wijn.

De Volkskrant ging op onderzoek uit. Het eindoordeel is dat gin en wodka niet helpen tegen hooikoorts. De alcohol daarin maakt de klachten waarschijnlijk alleen maar erger.

Bron: volkskrant.nl.

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl