NL EN
DONEER NU!

De tester getest!

25 januari 2012

Alcoholtesters worden steeds vaker ingezet op schoolfeesten. Daarom organiseert STAP op 15 maart a.s. een studiemiddag in Utrecht over het gebruik van alcoholtesters op scholen.

Uit onderzoek en ervaring van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP blijkt dat steeds meer scholen gebruik maken van blaastesten om te voorkomen dat leerlingen indrinken bij schoolfeesten. Over de aanschaf en het gebruik van deze alcoholtesters hebben scholen veel praktische vragen, zoals ‘Wat is een goed en betaalbaar blaasapparaat?', 'Hoe ga je om met jongeren die hebben ingedronken?’ of ‘Wat is een goede grens voor het alcoholpromillage?’. Om dit soort vragen te beantwoorden organiseert STAP een studiemiddag ‘De tester getest’ op 15 maart 2012. De middag in Utrecht is bedoeld voor iedereen die bij de organisatie van schoolfeesten betrokken is.

De tester getest
Er zijn veel verschillende alcoholtesters op de markt met prijzen uiteenlopend van enkele tientjes tot wel duizend euro. Hoe weet je nu als school welke tester geschikt is? En hoe nauwkeurig moet de tester zijn? En hoe snel moet een apparaat zijn om te voorkomen dat een rij feestgangers te lang moet wachten? STAP wil organisatoren van en betrokkenenen bij schoolfeesten goed informeren over de aanschaf en het gebruik van alcoholtesters.

Indrinken tegengaan met alcoholtesters
Jongeren drinken regelmatig in voordat ze naar een feestje gaan. Bij schoolfeesten geeft 37% van de jongeren aan wel eens in te drinken voorafgaand aan een schoolfeest.
Van de inzet van alcoholtesters gaat een preventieve werking uit, zodat minder jongeren aangeschoten op het schoolfeest komen.

Steeds meer scholen alcoholvrij
Op ruim de helft (56%) van de scholen voor voortgezet onderwijs wordt tijdens feesten alcohol geschonken. In 2009 was dat nog bij 63% van de onderzochte scholen het geval en in 2007 bij 76%.
Met andere woorden: steeds meer scholen organiseren alcoholvrije schoolfeesten. Uit in 2011 door STAP uitgevoerd onderzoek blijkt dat op 44% van de onderzochte scholen de schoolfeesten geheel alcoholvrij zijn (Verhoef, 2011). Het onderzoek in 2011 is uitgevoerd onder 729 leerlingen van 50 scholen uit 25 verschillende steden.

Keurmerk voor Alcoholvrije Scholen
STAP voert in opdracht van gemeenten en gefinancierd door een aantal fondsen het project ‘De Alcoholvrije School’ uit. Doel is dat meer scholen kiezen voor een geheel alcoholvrij beleid: geen alcohol op feesten en werkweken. Scholen die geheel alcoholvrij zijn ontvangen het keurmerk ‘De Alcoholvrije School’ (www.alcoholvrijeschool.nl).

Aanmelden voor de studiemiddag over alcoholtesters op 15 maart 2012 te Utrecht kan op www.alcoholvrijeomgeving.nl.
Locatie: Domstad, Koningsbergerstraat 9, Utrecht; www.accomodatiedomstad.nl; Jaarsbeurszijde NS Station.

Bronnen: Verhoef, I., Drinken op school. Utrecht, STAP, 2011.

Voor meer informatie:
Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP)
Dhr. ir. W.E. van Dalen, directeur
T 030-6565041 / 06-53295544
E info@stap.nl
I www.stap.nl; www.alcoholvrijeomgeving.nl

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl