NL EN
Steun het werk van STAP!

'In Verenigde Staten heeft hogere leeftijdsgrens voor alcohol positieve effecten'

25 februari 2014

'In Verenigde Staten heeft hogere leeftijdsgrens voor alcohol positieve effecten' De verhoging van de alcoholleeftijd in de Verenigde Staten heeft vele positieve effecten. Dat blijkt uit onderzoek van Amerikaanse wetenschappers, gepubliceerd in the Journal of Studies on Alcohol and Drugs.

Sinds de invoering van de leeftijdsgrens van 21 jaar voor alcoholgebruik in de Verenigde Staten in 1988, zijn studenten minder geneigd om overmatig te drinken dan daarvoor. Voor de verhoging van leeftijdsgrens dronk 43% van alle studenten wel eens vijf glazen of meer op één avond. In 2011 was dit teruggelopen tot 36%.
Verder wijzen verschillende studies uit dat studenten sinds 1988 aanzienlijk minder vaak zijn betrokken bij ongelukken waarbij alcohol een rol speelt, minder vaak onbeschermde seks hebben en minder zelfmoord plegen.

Volgens hoofdonderzoeker William DeJong van Boston University is een verhoogde leeftijdsgrens voor alcohol dan ook veel effectiever dan de meeste mensen denken. "Het klopt dat deze wetten vaak worden overtreden, maar dat betekent niet dat je dit soort wetgeving moet onderschatten", verklaart hij op nieuwssite ScienceDaily.

Bron: nu.nl.
Samenvatting onderzoek: hier te downloaden.

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl