NL EN
DONEER NU!

Lichte verlaging alcoholgehalte bier kan alcoholschade beperken

12 augustus 2016

Lichte verlaging alcoholgehalte bier kan alcoholschade beperken Een lichte verlaging van het alcoholgehalte van bier valt consumenten niet op en leidt niet tot hogere consumptie. Volgens Jurgen Rehm van het Canadese Centre for Addiction and Mental Health en zijn mede-auteurs zou dat daarom wel eens een manier kunnen zijn om alcoholgerelateerde schade te beperken, zonder omzetschade bij de alcoholindustrie. Dat staat in een online-artikel van het tijdschrift Lancet Gastroenterology & Hepatology.

Rehm: "We hebben het bijvoorbeeld over een verlaging van het alcoholgehalte van bier van 5,5% naar 4,5%. Dat zou een enorm effect hebben op de volksgezondheid."
Hij wijst op een onderzoek onder studenten waarbij de ene helft gewoon bier kreeg te drinken en de andere helft bier met een iets lager alcoholgehalte. De studenten die het lichtere bier dronken hadden een lager bloedalcoholgehalte en zeiden toch veel plezier gehad te hebben. Ook wijst hij op een Australische studie waarin onderzocht werd wat er gebeurde na een verhoging van de accijns op dranken met een alcoholgehalte van 3%. Na die accijnsverhoging was er minder alcoholgerelateerde schade.

Rehm en zijn mede-auteurs zeggen dat sommige producenten het alcoholgehalte in hun bier al verlaagd hebben. Zij wijzen erop dat de brouwers met alcoholgehalte-verlaging goede sier kunnen maken en zeggen 'de industrie is deel van de oplossing van het alcoholprobleem'. De industrie kan dus haar imago ermee oppoetsen, terwijl de verkoop gelijk zou gelijk blijven en de productiekosten dalen.

Volgens Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, is het juist dat verlaging van het alcoholgehalte van bier (en andere alcoholhoudende dranken) een bijdrage kan leveren aan minder alcoholproblemen. Maar, aldus Van Dalen, "je mag het niet zien als DE oplossing. Dan moet je denken aan: hogere prijzen, beperking van de beschikbaarheid en een verbod op alcoholreclame. Maar dat zijn maatregelen waar de alcoholbranche veel last van zou hebben en dus veel moeilijker te realiseren zijn." Het verbaast Van Dalen dan ook in het geheel niet dat uit het artikel blijkt dat een van de mede-auteurs van het artikel eerder financiële steun heeft ontvangen van een van de grootste bierbrouwers van de wereld, Anheuser-Busch. "Het is inmiddels duidelijk dat de brouwers verlaging van het alcoholgehalte de komende jaren gaan promoten als de meest effectieve alcoholbeleidsmaatregel."

Artikel: http://www.thelancet.com/journals/langas/article/PIIS2468-1253(16)30013-9/fulltext.

Bron: cbc.ca.

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl