NL EN
DONEER NU!

Lobby Big Alcohol richting WHO lijkt effect te hebben

21 januari 2022

Lobby Big Alcohol richting WHO lijkt effect te hebben Volgens een nieuw rapport proberen alcoholbedrijven en hun lobbygroepen systematisch het alcoholbeleid van de WHO te ondermijnen en af te zwakken.

In 2010 heeft de WHO de Global Alcohol Strategy uitgebracht. De voortgang van het beleid bleef echter uit. De WHO is daarom op verzoek van de Executive Board bezig met een actieplan 2022-2030 om de uitvoering van de WHO Global Alcohol Strategy te versterken. Big Alcohol heeft de afgelopen periode er alles aan gedaan om de tekst van dit actieplan af te zwakken.

De alcoholbedrijven en hun lobbygroepen hebben 60 bijdragen ingediend tijdens de consultatie over het actieplan, wat neerkomt op bijna een kwart van alle bijdragen. Meer dan de helft komt uit Europa. Veel van hun inzendingen bevatten misleidende beweringen en onjuist weergegeven bewijs in een poging twijfel te zaaien over de effectiviteit van de alcoholbeleidsmaatregelen die de WHO adviseert.

Bijna al deze bijdragen (90%) riepen op tot meer betrokkenheid van alcoholbedrijven als stakeholder/partner bij het terugdringen van alcoholschade en bij de beleidsvorming. 56% van de inzenders geeft aan twijfels te hebben over het 'SAFER'-initiatief van de WHO. Dat is een initiatief gericht op de inzet van 5 bewezen effectieve alcoholbeleidsmaatregelen (zie illustratie).

Uit het rapport blijkt ook dat slechts 36% (17) van de bijdragen van de alcoholbranche verwijst naar specifiek bewijsmateriaal om hun argumenten te ondersteunen. En wanneer wel wordt verwezen naar bewijs, dan wordt dat vaak verkeerd geïnterpreteerd en is het ook nogal eens zwak bewijsmateriaal.

Inmiddels heeft de WHO een derde concept van het actieplan gemaakt, dat volgens de Australische organisatie FARE veranderingen bevat die in lijn zijn met de suggesties van de alcoholbedrijven en hun lobbygroepen. Zo is er minder aandacht voor het 'SAFER'-initiatief. Wat alcoholmarketing betreft, is er nu meer aandacht voor zelfregulering door de branche in plaats van overheidsregulering.

Op de volgende bijeenkomst van de Executive Board, komende week, zal de totstandkoming van het actieplan opnieuw aan de orde komen bij het agendapunt leefstijlziekten.

Bronnen: movendi.ngo en smk.com.au.

who-draft-action-plan-2022-2030_1.pdfwho-draft-action-plan-2022-2030_1.pdf (444 kB)

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl