NL EN
DONEER NU!

“Hoe minder alcohol je drinkt, hoe beter voor het hart"

11 juli 2014

Een grootschalig Brits onderzoek spreekt tegen dat een lage tot matige consumptie van alcohol goed zou zijn voor het hart. Ook een lage of matige consumptie van alcohol kan volgens dit nieuwe in het medische vakblad British Medical Journal gepubliceerde onderzoek, leiden tot een hoger risico op hartziekten of hoge bloeddruk.

Volgens Juan Casas, die het onderzoek leidde, hebben eerdere studies geen rekening gehouden met de gedragspatronen van mensen met een laag tot gemiddeld alcoholgebruik. "Mensen die matige hoeveelheden drinken, doen vaker aan lichaamsbeweging en zijn meer bezig met hun eetgewoonten." Als je daar geen rekening mee houdt lijkt het alsof ze door hun drinkgedrag een lager risico hebben op hartziekten.
Een andere verklaring is volgens de hoogleraar dat in de eerdere onderzoeken mensen die niet drinken vanwege bepaalde kwalen, ingedeeld werden bij de geheelonthouders. Daardoor zou het lijken alsof geheelonthouders meer risico hebben op hartfalen omdat ze helemaal geen alcohol drinken, terwijl er in feite andere factoren spelen.

Artikel:British Medical Journal.

Bron: deredactie.be.

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl