NL EN
DONEER NU!

Komen alle lokale drankjes stiekem uit dezelfde ketel?

18 juni 2017

Komen alle lokale drankjes stiekem uit dezelfde ketel? Elke stad en elk dorp lijkt tegenwoordig wel een eigen bittertje te hebben. Maar de meeste daarvan komen bij een paar grote firma’s vandaan, zoals Boomsma in Leeuwarden en Dirkzwager in Schiedam.

Juttertje, het bekende Texelse kruidenbitter, werd ooit gemaakt op Texel zelf. Maar de enige destilleerderij op het eiland sloot in de jaren vijftig de deuren. Nu komt het bij Boomsma vandaan. Kruudkraomer, een kruidenbitter dat in 1982 werd ontwikkeld door een Drentse horeca-ondernemer, wordt al lang niet meer in Drenthe gedistilleerd maar in Hoorn, bij distilleerderij Schermer.

Wat ook een behoorlijke handel in Nederland is, zijn de zogenoemde private label kruidenbitters die onder wisselende namen worden verkocht. Slijterijen kunnen bij grote distilleerderijen een standaard kruidenbitter kopen waar ze zelf een etiket op plakken om er een ‘typisch lokaal’ product van te maken.

Een uitbater van een drankenhandel wil anoniem wel vertellen hoe het volgens hem zit: "Ieder dorp heeft wel zijn eigen kruidenbitter. Het zijn flessen die als souvenir worden verkocht. Mensen vinden het leuk om iets te kopen uit de eigen streek. Ik denk dat 80% daarvan uit dezelfde ketels komt." Enkele distilleerderijen ontkennen bij navraag dat alle kruidenbitters hetzelfde zijn. Saskia Boomsma van Boomsma Distilleerderij laat weten dat het in ieder geval niet zo is dat Juttertje en de ‘private labels’ uit dezelfde ketels komen.

Bij bier zie je min of meer dezelfde trend: sommige bieren die in de winkel te koop zijn komen van ondernemers met alleen een KvK-inschrijving zonder eigen ketel. Dat is iemand die bijvoorbeeld een eigen recept heeft of iemand die denkt een goed businessidee te hebben, zoals witbier uit de Jordaan. Dit worden vaak KvK-brouwers genoemd.

Bron: businessinsider.nl en nu.nl.

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl