NL EN
DONEER NU!

Nederlanders weten niet hoeveel alcohol er in hun glas zit

19 november 2014

Nederlanders weten niet hoeveel alcohol er in hun glas zit Een onderzoek van Maurice de Hond heeft laten zien dat veel Nederlanders niet op hoogte zijn van de hoeveelheid alcohol in hun glas. Van de vrouwen gaf 50% een verkeerd antwoord. Bij de mannen was dat 39%. De kennisachterstand neemt toe naarmate men ouder is en het opleidingsniveau daalt.

Centraal stond de volgende vraag: waar zit meer alcohol in? In een standaardglas bier, wijn of sterke drank, zoals whisky of jenever?
Maar liefst 45% van de ondervraagden denkt dat er meer alcohol zit in sterke drank, terwijl in elk standaardglas evenveel alcohol zit. Of dit nu bier, wijn of die sterke drank is. Vooropgesteld natuurlijk dat ook de standaardhoeveelheden in het glas zitten. Voor wijn is dat 100 ml, voor bier 250 ml en voor sterke drank 35 ml.

Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, bevestigt dat er in elk standaardglas pils, wijn en sterke drank (met een alcoholgehalte van 35%) evenveel alcohol zit. Maar dat wil volgens hem niet zeggen dat het gebruik van sterke drank dezelfde risico’s met zich brengt als het gebruik van zwak-alcoholhoudende drank.

De risico’s op lange termijn zijn dezelfde, maar de korte termijn risico’s verschillen. Van Dalen: "Met name bij jongeren kan het binge drinken van sterke drank snel gevaarlijk worden. Dat heeft vooral te maken met het drinkpatroon. Binge drinkende jongeren drinken veel alcohol in korte tijd en dan vaak met grote teugen. Zoals je Coca Cola of andere frisdrank drinkt. Dat moet je zeker niet doen met sterke drank. Die is eigenlijk om te nippen. Maar dat doen jongeren meestal niet. Als ze dan een fles sterke drank in handen hebben kan het snel mis gaan. Een alcoholvergiftiging ligt zo op de loer. Vooral als het gaat om dranken met hele hoge alcoholgehalten. We zagen dat bijvoorbeeld bij dat Australische meisje dat deze week de media haalde. Zij stierf na een paar shotjes zeer sterke wodka.”

Bron eerste twee alinea's: slijtersvakblad.nl.

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl