NL EN
DONEER NU!

MRI voorspelt drinkgedrag jongeren

10 augustus 2012

Het is bekend dat veel alcohol drinken consequenties heeft voor de hersenen van jongeren. Andersom kunnen bepaalde patronen in de hersenactiviteit mogelijk voorspellen welke tieners een verhoogd risico lopen om een zware drinker te worden.

Dat is het resultaat van een onderzoek gepubliceerd in de Journal of Studies on Alcohol and Drugs naar het effect van alcoholgebruik op de hersenen van veertig tieners. De hersenen van deze jongeren werden tweemaal met een MRI-scan onderzocht: éénmaal voordat zij alcohol gingen gebruiken en éénmaal daarna. De resultaten bevestigen dat alcohol de jonge, zich nog ontwikkelende hersenen beïnvloedt. Bovendien laten ze een nieuw fenomeen zien: mogelijk zijn er bepaalde patronen zichtbaar in de hersenen die voorspelen welke jongeren veel gaan drinken. "Dat is interessant, want het suggereert dat er een soort gevoeligheid is die je al hebt voordat je alcohol gaat gebruiken", aldus onderzoekster Lindsay M. Squeglia.

Artikel: Squeglia, L. M., Pulido, C., Wetherill, R. R., Jacobus, J. Brown, G. G., & Tapert, S. F. (September 2012). Brain response to working memory over three years of adolescence: influence of initiating heavy drinking. Journal of Studies on Alcohol and Drugs, 73(5), 749.

Bron: nu.nl.

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl