NL EN
DONEER NU!

Schotse studie: geen duidelijk bewijs dat MUP effect heeft op mensen die schadelijk drinken

7 juni 2022

Public Health Scotland (PHS) heeft vandaag het eindrapport gepubliceerd van een onderzoek naar de impact van de Minimum Unit Pricing (MUP) op mensen die op een schadelijk niveau alcohol gebruiken, inclusief alcoholverslaafden en drinkers die zich hadden gemeld bij de verslavingszorg. Het gaat om mannen die minimaal 400 gram alcohol of vrouwen die minimaal 280 gram alcohol per week consumeren.

De University of Sheffield, de University of Newcastle (Australië) en Figure 8 Consultancy Services voerden het uitgebreide onderzoek uit om te begrijpen hoe deze belangrijke, maar moeilijk te bereiken doelgroep reageerde op MUP. Het onderzoek is een van de 20 studies in het kader van de evaluatie van de MUP.

Bij de mensen die op een schadelijk niveau drinken en de alcoholverslaafden vond de studie geen duidelijk bewijs van een verandering in consumptie of van de ernst van de afhankelijkheid, alhoewel sommige individuen wel meldden dat ze andere alcoholhoudende dranken waren gaan drinken of hun consumptie hadden verminderd. Uit de bevindingen bleek ook dat sommige economisch kwetsbare groepen meer financiële druk ervoeren omdat de prijsstijgingen ertoe leidden dat ze meer aan alcohol besteedden. Dit bracht sommige mensen die afhankelijk waren van alcohol ertoe minder te besteden aan andere uitgaven, zoals aan voedsel en nutsvoorzieningen. Sommige leenden geld van familie, vrienden of pandjesbazen en/of gingen gebruik maken van de Voedselbank of andere vormen van liefdadigheid.

Er werd overigens geen bewijs gevonden voor andere negatieve gevolgen in deze groepen na de introductie van MUP, zoals toegenomen criminaliteit, een verschuiving naar het gebruik van illegale middelen, consumptie van niet-drinkbare alcohol (bijv. mondwater) of acute ontwenning.

Uit het onderzoek bleek ook dat de mensen die op een schadelijk niveau drinken weinig kennis hadden van de MUP. Zij gaven aan geen aanvullende informatie of ondersteuning te hebben ontvangen voor, tijdens of na de invoering van de MUP.

Professor John Holmes, hoogleraar alcoholbeleid aan de Universiteit van Sheffield en directeur van de Sheffield Alcohol Research Group aan de Universiteit van Sheffield, die de algemene studie leidde: "Uit ons onderzoek blijkt dat mensen met een alcoholverslaving heel verschillend op MUP reageerden. Sommigen verminderden hun uitgaven aan andere dingen, maar anderen schakelden over op dranken met een lagere sterkte of kochten gewoon minder alcohol. Het is belangrijk dat de verslavingszorg en andere organisaties manieren vinden om degenen die financiële problemen hebben, te ondersteunen, vooral als de inflatie stijgt."

Bronnen: publichealthscotland.scot en bmj.com.

evaluating-the-impact-of-minimum-unit-pricing-in-scotland-on-people-who-are-drinking-at-harmful-levels-report.pdfevaluating-the-impact-of-minimum-unit-pricing-in-scotland-on-people-who-are-drinking-at-harmful-levels-report.pdf (1,75 MB)

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl