NL EN
DONEER NU!

Ophef om register sociale hygiëne

1 juli 2023

Vanaf vandaag neemt de Landelijke commissie sociale hygiëne (Lcsh) het register over waarin mensen staan die een diploma sociale hygiëne ofwel een 'alcoholdiploma' hebben. Het papiertje is een voorwaarde om leidinggevende te zijn in een horecabedrijf of een slijterij. Er is nu ophef over het register, met name over de hoogte van het inschrijfgeld.

Zonder diploma wordt je niet bijgeschreven op het aanhangsel bij de alcoholvergunning. De trainingen voor het diploma worden online en in zaaltjes aangeboden. Degenen die hun diploma hebben gehaald belanden in een groot register: het register Sociale Hygiëne. Gemeenten kunnen hierin checken of leidinggevenden van een horecabedrijf of slijterij inderdaad zo'n diploma hebben. 600.000 mensen in Nederland hebben zo'n diploma.

Dat register wordt al jaren beheerd door de particuliere Stichting Vakbekwaamheid Horeca, maar de overheid neemt vanaf vandaag dit register over. Waarom? "Het kabinet vindt dat dit soort publieke taken door de overheid beheerd moeten worden. Belangrijke reden hiervoor is dat we de privacy van mensen en de gegevens beter willen beschermen en dat het register zo actueel blijft", licht een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid toe. Het register komt onder hetzelfde beheer te staan als het BIG-register en het Donorregister.

Aan mensen die zich vanaf 1 juli willen inschrijven in het register gaat de overheid een inschrijfbedrag van €92 vragen. Bij het oude register was dat gratis. De 600.000 mensen die in het oude register staan, kunnen gratis overstappen.

"Dit register is onnodig", zegt Gabriëlla Café, van de Horeca Stichting Nederland. Zij geeft trainingen voor het alcoholdiploma. "Het oude register werkte prima. Dat register was goed en overzichtelijk. De registratiekosten van €92 zijn bespottelijk." Ook Koninklijke Horeca Nederland is kritisch. "Naast de hogere kosten, moet iedereen zich nu individueel laten registreren. Als werkgever kun je dat niet voor je werknemer doen, daardoor draait de werknemer straks ook op voor de kosten", zegt een woordvoerder. De kosten kunnen wel door de werkgever worden terugbetaald.

Bron: rtlnieuws.nl.

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl