NL EN
DONEER NU!

Adviesraad: doorbreek taboe over suikertaks en duurdere alcohol

15 september 2021

De gezondheidszorg slokt te veel personeel en overheidsgeld op. Zonder harde keuzes, zoals een suikertaks of minimumprijs voor alcohol, loopt het systeem vast.

Dat schrijft de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in een rapport. In 2019 waren de totale zorguitgaven 100 miljard euro, omgerekend circa € 6.000 per persoon. Als de huidige trend doorzet, wordt dat € 16.000 per persoon in 2060. De gehele groei in het besteedbaar inkomen van het gemiddelde huishouden is de afgelopen twintig jaar opgegaan aan zorg, schrijft de raad.

Scherpe keuzes zijn nodig, maar de politiek moet zich daarbij niet blindstaren op kosten, efficiënter werken en robotica, vindt de raad. Dat levert te weinig op. Er moeten fundamentele knopen worden doorgehakt over wat nog wordt vergoed, de noodzaak van hulpmiddelen, hogere eigen bijdragen in verpleeghuizen en verplicht preventiebeleid.

"Wij zeggen: haal dat taboe eraf," zegt Gijsbert Werner, projectleider bij de WRR. "Dan kun je denken aan de suikertaks, het verplicht reduceren van het zoutgehalte in voedsel, maar ook het verminderen van alcoholverkooppunten. Of hanteer minimumprijzen voor drank. Vooral bij het voorkomen van ziekten is nog veel winst te boeken: het kost weinig en het levert veel op."

"We luiden de noodklok," zegt Marianne de Visser, raadslid van de WRR en emeritus hoogleraar neuromusculaire ziekten. "De politiek moet nu in actie komen, de problemen zijn er al. Neem de jeugdzorg of de specialistische ggz, voor mensen met psychoses of persoonlijkheidsstoornissen. Die krijgen nu veel te laat een behandeling, de wachttijden zijn soms tientallen weken. Als er niet wordt ingegrepen, sijpelt dat door naar andere takken van de zorg."

Een 'burgerforum' moet helpen om draagvlak en begrip te kweken voor de koerswijziging. Als de overheid niet ingrijpt, wordt iedereen de dupe van de alles opslokkende zorg, stelt de raad.

Bronnen: wrr.nl en parool.nl.

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl