NL EN
DONEER NU!

“Voedings- en alcohollobby fnuiken Preventieakkoord”

12 april 2019

Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, ChristenUnie) heeft te veel geluisterd naar de voedings- en alcoholindustrie. De maatregelen uit het Nationaal Preventieakkoord, dat in november 2018 na maanden onderhandelen werd gesloten, zijn daarom niet effectief genoeg.

Dat staat in een preadvies met als thema 'Ongezond Gedrag' dat vandaag wordt gepresenteerd aan de Vereniging voor Gezondheidsrecht. In het preadvies wordt de rol van het recht besproken bij het reguleren van de thema’s van het Nationale Preventieakkoord: tabak, voedsel en alcohol.

Al die organisaties aan tafel brengen verdient lof, vinden de hoogleraren gezondheidsrecht Brigit Toebes (Rijksuniversiteit Groningen) en Jos Dute (Radboud Universiteit). Alleen: gezondheid leent zich niet voor compromissen.

Om overmatig alcoholgebruik terug te dringen, zet Blokhuis vooral in op voorlichting, onderzoek naar effecten van marketing en minder korting op alcoholhoudende dranken. "Veel te weinig", aldus Toebes en Dute. Bewezen effectieve maatregelen zoals accijnsheffing en een afname van het aantal verkooppunten worden vergeten. Bovendien voorziet het akkoord nauwelijks in sancties.

"Het goede is dat het verbeteren van de volksgezondheid zo een gedeelde verantwoordelijkheid wordt", zegt Toebes telefonisch. "Aan de andere kant is de rijksoverheid hoofdverantwoordelijk voor de gezondheid van burgers. Dat moet niet worden afgewenteld op gemeenten of industrie."

Een woordvoerder van Blokhuis zegt dat het onmogelijk is effectieve maatregelen te nemen zonder de industrie erbij te betrekken. "Een gezonder aanbod is echt een keuze van de producent. Dan is het beter met ze in gesprek te gaan dan ze uit te sluiten."

Bron: nrc.nl.

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl