NL EN
DONEER NU!

Van Dalen vindt Gronings alcoholconvenant een positieve doorbraak

2 juli 2019

Van Dalen vindt Gronings alcoholconvenant een positieve doorbraak Groningse studentenverenigingen tekenden vorige week een convenant dat de drankcultuur moet inperken. Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, vindt dat een "positieve doorbraak". "Er staan absoluut veel positieve zaken in het convenant, voor de verenigingen is er werk aan de winkel."

Wat Van Dalen wel opvalt, is dat de gemeente Groningen er zelf wat te gemakkelijk van afkomt. In dat kader wijst Van Dalen erop dat de gemeente diverse wettelijke instrumenten heeft om het alcoholgebruik binnen de verenigingen te doen afnemen.
- De gemeente kan de burgemeester het recht geven de horecavergunningen te beperken tot zwak-alcoholhoudende drank.
- Studentenverenigingen kunnen opgelegd krijgen dat ze geen alcohol mogen verstrekken voor een bepaald tijdstip, zeg 16.00 uur.

Van Dalen: "Over de prijs van drank lees ik ook niets, terwijl een relatief lage prijs problemen in de hand werkt. De prijs van alcohol in de verenigingen wordt in belangrijke mate bepaald door contracten met brouwers. Verenigingen worden vaak min of meer onder druk gezet om zodanige contracten af te sluiten dat ze financieel veel gunstiger uit zijn als ze zoveel mogelijk bier omzetten. Ik vind dat de contracten in dit kader openbaar moeten worden gemaakt."
De verenigingen moeten zich bovendien – aldus Van Dalen - meer losweken van de brouwers en geen nieuwe banden met hen aangaan, ook niet wat betreft alcoholvrij bier, wat wel in het convenant staat. "Het is goed om ook alcoholvrij te schenken, maar daar heb je geen nieuwe samenwerking met brouwers voor nodig. Houd ze op afstand", adviseert Van Dalen.

Tenslotte is Van Dalen verbaasd over het ontbreken van concrete informatie over de risico’s van alcohol. "Met vage begrippen zoals het stimuleren van verantwoord drinken, komen we niet verder. Waarom wordt niet verwezen naar de richtlijn van de Gezondheidsraad: maximaal één glas per dag? Ik vind dat studenten het recht hebben om dit te weten."

Bron: dvhn.nl.

alcoholconvenant-positieve-doorbraak-of-machtsmisbruik.pdfalcoholconvenant-positieve-doorbraak-of-machtsmisbruik.pdf (104 kB)

STAP in de media

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl