NL EN
DONEER NU!

STAP ziet verbod kinderchampagne wel zitten

10 juni 2019

Het parlement in Litouwen heeft een wet aangenomen die de verkoop verbiedt van kinderdrankjes die alcohol imiteren, bijvoorbeeld kinderchampagne. Kinderen zouden door dit soort producten het idee krijgen dat alcoholgebruik normaal is.

Wim van Dalen van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP noemt het besluit 'bijzonder'. "Litouwen loopt voorop als het om alcoholbeleid gaat – ook omdat het drankgebruik daar de pan uitrijst", zegt hij tegen Editie NL. Hij ziet een verbod in Nederland ook wel zitten. "Ik ben er jaloers op. Ook al is kinderchampagne alcoholvrij; het legt wel de associatie met alcohol en dat moet niet normaal zijn." STAP pleit voor een campagne om alcoholgebruik te denormaliseren. "Zien drinken doet drinken. Kinderen worden al op jonge leeftijd getriggerd en krijgen het idee dan alcohol normaal is. Daar moeten we vanaf", aldus Van Dalen.

"Hoewel er heel weinig onderzoek is gedaan naar de effecten, weten we dat associaties belangrijk zijn voor het aanleren van drinken", vertelt Martijn Planken, expert jongeren en alcohol, aan Editie NL. "Voor veel mensen hoort het bij de gelegenheid. Nepbreezer op een feestje, kinderchampagne met nieuwjaar. Zo ontstaat die associatie van alcohol en gezelligheid."

Bron: rtlnieuws.nl.

STAP in de media

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl