NL EN
DONEER NU!

Van Dalen: "Alcohol speelt belangrijke rol bij toename overlast in de horeca"

1 augustus 2023

De overlast in de horeca neemt toe. Althans dat wordt alom beweerd. Wat zit daar achter? Daarover ging een debat vandaag op NPO Radio 1 tussen horecaexploitant Ellen Egberts uit Wierden en Wim van Dalen van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP.

De horecaexploitant ondervindt sinds corona meer overlast in haar zaak. Veel spullen worden kapot gemaakt en de bezoekers zijn agressief. Zij ziet dit gedrag bij jongeren, maar ook bij dertigers en veertigers. Volgens haar is zij niet de enige die het gedrag van gasten drastisch heeft zien veranderen na corona.

Van Dalen wijdt de toegenomen overlast in de horeca voor een aanzienlijk deel aan het sinds corona weer toegenomen alcoholgebruik. Vooral het indrinken ziet hij als probleem. En indrinken wordt veroorzaakt door het grote gat tussen de prijzen van drank in de detailhandel en die in de horeca.

De horecaexploitant zegt dat alcohol echt niet alleen de oorzaak kan zijn. Niet iedereen heeft ingedronken en in haar zaak wordt verantwoord alcohol geschonken. Volgens haar zijn de mensen sinds corona veranderd. Zij hoopt door haar verhaal te vertellen dat mensen eens gaan nadenken over hun gedrag.

Bron: nporadio1.nl.

STAP in de media

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl