NL EN
DONEER NU!

Van Dalen: “Alcoholrichtlijn Gezondheidsraad is een heldere, veilige norm”

11 maart 2016

Van Dalen: “Alcoholrichtlijn Gezondheidsraad is een heldere, veilige norm” Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, ging vandaag in Dit is de Dag (Radio1) in debat met Aafje Sierksma van het Kennisinstituut Bier over de alcoholrichtlijn van de Gezondheidsraad. Aanleiding was de kritiek die enkele wetenschappers hebben geuit op die richtlijn tijdens een bijeenkomst van de Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie, een samenwerkingsverband van producenten en importeurs van bier, wijn en gedistilleerde dranken.

Sierksma gaf aan de nieuwe alcoholrichtlijn van de Gezondheidsraad (“Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag.") te streng te vinden. Alcohol heeft immers - mits matig gebruikt - gunstige effecten voor de gezondheid. Sierksma riep de overheid dan ook op de richtlijn te herzien. Zij wil dat er een nieuwe richtlijn komt waarin alle wetenschappers zich kunnen vinden.

Van Dalen vindt de nieuwe alcoholrichtlijn een heldere, veilige norm. Hij legt uit dat de Gezondheidsraad inderdaad positieve effecten vond samenhangend met matig alcoholgebruik, maar in verband met de vele schadelijke effecten van alcohol, met name kanker, heeft besloten de burger niet te adviseren om vanwege gezondheidsredenen alcohol te gaan gebruiken. Mensen die echter bereid zijn een klein risico te accepteren, wordt vervolgens geadviseerd niet meer dan één glas per dag te drinken. Van Dalen verwacht niet dat de richtlijn gewijzigd zal worden.

Bron: radio1.nl.

STAP in de media

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl