NL EN
DONEER NU!

Wim van Dalen: "Ben verbaasd dat voetbalkantines zoveel ruimte krijgen"

22 oktober 2015

Wim van Dalen: "Ben verbaasd dat voetbalkantines zoveel ruimte krijgen" In een interview met Binnenlands Bestuur gaat Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, in op een van de meest verrassende uitkomsten van het STAP-onderzoek 'Tot in de kleine uurtjes': de late sluitingstijden van voetbalkantines in sommige gemeenten.

Voor voetbalkantines gelden over het algemeen vroegere sluitingstijden dan voor cafés en discotheken. Een sluitingstijd van middernacht of 1.00 uur is het meest gebruikelijk, maar sluitingstijden van 2.00 of zelfs 3.00 uur komen ook voor, vooral in middelgrote gemeenten. "Ik had niet verwacht dat voetbalkantines zoveel ruimte kregen van gemeenten. Ik denk dat gemeenten er zelf ook wel van opkijken. Wat is precies de functie ervan? Is er over nagedacht? De horeca is er niet blij mee. Hun belangen zijn niet terug te vinden."

Wel kennen veel gemeenten aparte sluitingstijden en schenktijden: de kantine is dan open, maar er mag geen alcohol meer worden geschonken. Van Dalen: "Vraag is natuurlijk hoe die schenktijden dan liggen: vast of variabel? Ons advies is schenktijden exact vast te leggen. Dat is effectief."

Bron: binnenlandsbestuur.nl.

STAP in de media

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl