NL EN
DONEER NU!

Van Dalen: "Alcoholproducenten zijn de grote boosdoener"

27 mei 2017

Van Dalen: "Alcoholproducenten zijn de grote boosdoener" Het radioprogramma Nieuwsshow besteedde zaterdagochtend aandacht aan alcohol. De vraag was waarom we drinken allemaal nog steeds gewoon vinden, terwijl we steeds vaker op de gezondheidsproblemen van alcoholgebruik worden gewezen. Het lukt bijna niet het gebruik van alcohol aan banden te leggen. Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, was te gast.

Van Dalen wijst erop dat in de Europese landen per hoofd van de bevolking meer wordt gedronken dan op andere continenten. En ook in Nederland ligt het niveau hoger dan gemiddeld op de wereld. Gelukkig gaat het de goede kant op met het alcoholgebruik onder jonge kinderen, na campagnes gericht op ouders en verhoging van de alcoholleeftijd.

Uit de discussie blijkt dat de drankproducenten volgens Van Dalen de grote boosdoener zijn. Die hebben duidelijk geleerd van de tabaksproducenten. Zij hebben gezorgd voor goede relaties in de politiek, waardoor ze wetgeving kunnen tegenhouden. Daarnaast financieren ze veel kleine voorlichtingsacties, die meer een vorm van 'branding' zijn.
Hun strategie is zoveel mogelijk samenwerking zoeken met allerlei partijen en benadrukken dat de alcoholproblematiek niet ligt aan het product alcohol, maar alleen aan de jonge gebruiker, de dronken rijder, de alcoholist etc. Wij moeten met z’n allen denken dat matig drinken juist gezond is. Maar inmiddels is duidelijk dat dat niet waar is. Drinken voor je gezondheid is “kul”.
De grote alcoholproducenten zorgen er ook voor “overal” te zitten, bijvoorbeeld bij Max Verstappen en de Formule I en het Holland Heineken House.
Tot slot noemt Van Dalen nog de tactiek van “twijfel zaaien” over onderzoek van anderen dat “onwelgevallig” is. Als voorbeeld noemt hij het verzet tegen de Alcoholrichtlijn van de Gezondheidsraad. Ook betrokken ze recent een gerenommeerde alcoholonderzoeker bij de lobby van AB InBev.

Bron: nporadio1.nl.

STAP in de media

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl