NL EN
DONEER NU!

Van Dalen: "Geef inspecteurs meer tijd voor controle op alcohol"

26 september 2018

De rechter veroordeelde gisteren een vereniging tot een geldboete van € 8.500, onder meer voor het „dronken maken” van een jongen. Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, noemt de uitspraak "zeldzaam”.

Wim van Dalen: "De rechter beroept zich niet alleen op de Drank- en Horecawet, maar ook op het Wetboek van Strafrecht. Dat gebeurt zelden. Artikel 252 verbiedt het blijven tappen van drank aan dronken klanten. En het verbiedt ook het dronken maken van kinderen onder de zestien.”

"Inspecteurs van de gemeenten handhaven puur de Drank- en Horecawet. Zij kunnen bij het schenken aan een minderjarige een boete opleggen van € 1.360. Het blijven doortappen is in de Drank- en Horecawet geen expliciet verbod – laat staan het doortappen aan een kind onder de zestien."

"Consequenter beboeten is nodig. Gemeenten moeten inspecteurs meer tijd geven om alcoholverkopers te controleren. Artikel 252 uit het Wetboek van Strafrecht moet worden toegevoegd aan de gereedschapskist van de gemeentelijke inspecteur. Zodat zij kunnen controleren op doortappen aan minderjarigen."

Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport, ChristenUnie) laat in een reactie weten dat jongeren "nog veel te makkelijk alcohol kunnen kopen". Extra handhavingsinspanningen van gemeenten zou hij toejuichen.

Bron: nrc.nl.

STAP in de media

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl