NL EN
DONEER NU!

Van Dalen: “Laat cafés niet zelf sluitingstijd bepalen”

6 mei 2016

Van Dalen: “Laat cafés niet zelf sluitingstijd bepalen” Koninklijke Horeca Nederland wil dat cafés zelf kunnen bepalen hoe laat ze sluiten. De reden dat KHN dat voorstelt is omdat ze denken dat gespreid vertrekken leidt tot minder problemen. Het voorstel wordt – aldus Joris Prinssen van KHN – niet primair gedaan vanwege omzetvergroting. Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, vindt vrije sluitingstijden geen goed idee. Dat bleek tijdens een radiodebat op Radio1.

Van Dalen geeft aan dat uit vele studies blijkt dat vrije sluitingstijden leiden tot méér (gezondheids)problemen. Hij wijst op onderzoek uit Amsterdam waaruit blijkt dat verruimde sluitingstijden in een deel van Amsterdam tot éénderde meer drankslachtoffers leidde. Onlangs werd ook bekend dat zeker tweederde van de patiënten die op een vrijdag- of zaterdagavond op de Eerste Hulp binnenkomen, te veel gedronken heeft. Daarnaast zijn er enkele onderzoeken gedaan naar doorschenken. Daaruit blijkt dat horeca-ondernemers dronken klanten blijven bedienen, ook al is dat wettelijk verboden. Er wordt dus wél meer omgezet en gedronken.

Prinssen geeft aan dat er diverse gemeenten zijn, zoals Zwolle, die de sluitingstijden vrij gaan geven (soms overigens wel met de bepaling dat er vanaf een bepaald tijdstip geen nieuwe klanten meer binnen mogen komen) omdat zij ervan uitgaan dat vrije sluitingstijden tot minder uitgaansoverlast leiden. Van Dalen geeft aan dat diverse politiecorpsen liever zien dat gemeentebesturen kiezen voor vaste sluitingstijden. Dan vertrekken alle cafébezoekers geconcentreerd. Het is bij gespreid vertrekken langer onrustig op straat. Dan moet de politie de hele nacht paraat staan.

Bron: radio1.nl.

STAP in de media

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl