NL EN
DONEER NU!

Wim van Dalen in Toezine over mysteryshop-onderzoek

17 oktober 2017

Wim van Dalen in Toezine over mysteryshop-onderzoek De Hoge Raad heeft bepaald dat een lokmiddel alleen ingezet mag worden als het niet uitlokt. Het mag er niet voor zorgen dat iemand een strafbaar feit pleegt dat diegene normaal gesproken nooit zou plegen. En het lokmiddel mag de situatie ter plaatse niet veranderen. De praktijk laat zien dat de richtlijnen van de Hoge Raad voldoende ruimte laten voor het inzetten van lokmiddelen. Wim van Dalen vertelt hoe het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP de afgelopen jaren met tieners heeft onderzocht of alcoholverstrekkers zich aan de Drank- en Horecawet houden.

Wim van Dalen, directeur van STAP, vertelt: "Gemeenten huren ons in met de vraag of we bepaalde locaties willen onderzoeken. Wij sturen vervolgens jongeren van 17 naar de locaties met de opdracht om alcohol te kopen. Tenminste, dat moeten ze proberen." Omdat 17-jarigen volgens de wet in horecagelegenheden geen alcohol mogen vasthouden, gaat er altijd een 18-jarige mee. "Krijgt de 17-jarige inderdaad alcohol, dan neemt de 18-jarige het aan. Dit heeft op dat moment nog geen gevolgen voor de verstrekker. Nadat we alle gewenste locaties hebben onderzocht, overhandigen we de resultaten aan de gemeente. Die bepaalt wat ze ermee doet."

Van Dalen vertelt dat STAP strenge protocollen heeft voor de onderzoeken, en de tieners krijgen een korte opleiding. "De mystery shoppers mogen nooit aandringen; krijgen ze een ‘nee’, dan gaan ze gewoon weg. We zullen ze ook nooit extra optutten om ze ouder te laten lijken en ze krijgen geen neppe ID-kaart mee. Wij doen niet aan uitlokken, we voeren alleen onderzoek uit. Volgens mij is dat ook de enige manier om lokmiddelen in te zetten. Je wilt niet dat mensen regels gaan overtreden. Je wilt juist opsporen wie dat al doen, om het overtredingsgedrag vervolgens te verminderen."

Bron: toezine.nl.

STAP in de media

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl