NL EN
DONEER NU!

STAP vindt VNG-plan “kat op het spek binden”

9 maart 2016

STAP vindt VNG-plan “kat op het spek binden” Ondanks het verhogen van de leeftijdsgrens waarop jongeren alcohol mogen kopen naar 18 jaar, is het aantal comazuipers vorig jaar fors toegenomen. Geen wonder, volgens het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP: de leeftijdsgrens wordt nauwelijks gecontroleerd en alcohol is makkelijk te krijgen.

Directeur Wim van Dalen: "Alcohol blijft makkelijk te krijgen voor jongeren, bijvoorbeeld door vriendjes te laten halen." Bovendien wordt er nog veel reclame gemaakt voor alcohol en wordt de leeftijdsgrens niet streng gecontroleerd, duidt Van Dalen de toename van het aantal jongeren dat door drank in het ziekenhuis belandt.

Van Dalen hekelt de alcoholindustrie, die volgens hem méér reclame gaat maken als de verkoop van alcohol inzakt: "Jongeren trekken zich weinig aan van waarschuwingen, dat is echt te veel van hen gevraagd. Ze zullen pas minder kopen als het moeilijker wordt of duurder", zegt hij. Het plan van VNG om in veertig gemeenten te onderzoeken of er ook in bijvoorbeeld wasserettes en kappers alcohol verkocht mag worden, noemt hij 'de wereld op z'n kop'. "Er is miljoenen geïnvesteerd in preventie, dan moet je niet je principes laten varen en het aantal verkoopplekken uitbreiden. Dat is de kat op het spek binden", zegt Van Dalen.

Bron: rtlnieuws.nl.

STAP in de media

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl