NL EN
DONEER NU!

Van Dalen: ’Ik ben wel teleurgesteld’

23 november 2018

Van Dalen: ’Ik ben wel teleurgesteld’ Na maandenlang onderhandelen presenteerde staatssecretaris van Volksgezondheid Paul Blokhuis vandaag het Nationaal Preventieakkoord. Een reeks maatregelen zou moeten zorgen voor een gezondere leefstijl door alcoholgebruik, overgewicht en roken terug te dringen. Maar betrokkenen zijn nu al sceptisch over de haalbaarheid van de doelstellingen

Wim van Dalen zat als directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP sinds april bij de onderhandelingen over problematisch alcoholgebruik. Hij is in het actualiteitenprogramma EénVandaag stellig in zijn beoordeling van de doelstellingen op dit terrein: "Dit akkoord gaat niet leiden tot minder alcoholconsumptie en gaat niet de doelstellingen halen waar het voor staat."

Van Dalen was eerst enthousiast. "De intenties zijn goed, de doelstellingen zijn goed. Maar het resultaat is mager. Ik ben wel teleurgesteld. Geen verhoging van de accijns, niet minder verkooppunten, geen beperking van de drankreclame. Het staat er allemaal niet in." Volgens Van Dalen heeft het alcoholbedrijfsleven al met al het meeste bereikt tijdens de onderhandelingen. Alle stevige maatregelen worden voorlopig niet genomen.

Helaas staat in het akkoord ook niet dat gestopt moet worden met blurring (alcoholhoudende drank bij de kapper/tandarts/bruidswinkel). Dat heeft de coalitie eruit laten schrappen. En ondertussen heeft VVD-kamerlid Eric Ziengs een initiatiefwetsvoorstel geschreven dat blurren moet gaan toestaan. Dat voorstel is zelfs al voor advies bij de Raad van State geweest.

Bron: avrotros.nl.

STAP in de media

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl