NL EN
DONEER NU!

Alcoholwaakhond: “Het is schrijnend”

11 januari 2020

Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, de stichting die waarschuwt voor de gevaren van alcoholgebruik, vindt het drankgebruik in Chateau Meiland schrijnend. "Het gebruik van alcohol wordt in dat programma omringd met een soort positivisme, wat eigenlijk echt niet kan", zegt hij tegen Story.

Van Dalen: "Je ziet in Nederland twee tegengestelde ontwikkelingen. Aan de ene kant is er steeds meer bewustwording van hoe slecht alcohol is voor je gezondheid en hoe het van enorme invloed kan zijn op de invulling van je leven. Aan de andere kant is er ook nog steeds een enorme nonchalance over alcoholgebruik. Zoals in Chateau Meiland, inderdaad. Een van de grootste probleemgroepen zijn mensen van boven de vijftig, waartoe Martien ook behoort. Die zijn van een generatie die ooit is verteld dat één wijntje per dag zelfs goed zou zijn voor de gezondheid. Inmiddels zijn dat volledig achterhaalde ‘feiten’ – er klopt helemaal niets van – maar bij die groep krijgen we die misvatting er maar niet uit."

Van Dalen ziet met lede ogen aan hoe Meiland zich voor het karretje van de wijnindustrie laat spannen. De wijnindustrie springt een gat in de lucht met een persoon als Meiland. De Meilandjes verkopen ook t-shirts met 'Wijnen, wijnen, wijnen'. Van Dalen: "Dat is juist wat STAP wil voorkomen, dat jongeren dergelijke promotie zien. Het probleem is dat we er weinig tegen kunnen doen."

Bron: story.nl.

STAP in de media

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl