NL EN
DONEER NU!

Van Dalen: “Consument heeft recht op informatie over kankerrisico”

9 januari 2025

Van Dalen: “Consument heeft recht op informatie over kankerrisico” In het programma ‘Dit is de Dag’ op NPO Radio 1 is vanavond aandacht besteed aan het advies van de US Surgeon General om kankerwaarschuwingen op flessen alcoholhoudende drank te verplichten. Is zo’n waarschuwing bij alcohol een goed idee en zou het ook in Nederland verplicht moeten worden?

Onder leiding van Tijs van den Brink werd gediscussieerd met Petra de Boevere, voorzitter van de Koninklijke SlijtersUnie, en Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP (foto).

De Boevere is tegen kankerwaarschuwingen op flessen drank. Vooral bij dure flessen drank – waar mensen soms lang voor moeten sparen - past zo’n verplichte waarschuwing niet. Mensen denken dan: we mogen toch ook genieten? Het is volgens De Boevere niet in lijn met de marketingstrategie van de zelfstandige slijters die de 'minder, maar bewuster drinken' boodschap met succes uitdragen. Bovendien is zo’n waarschuwing niet goed voor de business. De Boevere vindt dat mensen zelf moeten kunnen bepalen of zij alcoholhoudende drank consumeren. Nederland moet zo’n waarschuwing niet verplichten en De Boevere gelooft ook niet dat e.e.a. gauw geregeld zal zijn in de Europese Unie.

Van Dalen vindt ook dat het een vrije keuze is van mensen om te bepalen of en wat zij drinken. Maar dan moeten zij wel goed weten wat de risico’s zijn van het consumeren van het betreffende product. Zelfs licht drinken verhoogt het risico op alcoholgerelateerde kanker en nog niet de helft van de Nederlanders weet dat. De marketing van alcoholhoudende dranken is geraffineerd, waardoor de consument deze informatie, waar hij volgens Van Dalen recht op heeft, wordt onthouden. Ierland heeft al wetgeving aangenomen die kankerwaarschuwingen op alcoholhoudende dranken gaat verplichten. Nederland zou daar ook voor kunnen kiezen. Hij verwacht dat op termijn er in heel Europa verplichte waarschuwingen zullen komen.

Bron: nporadio1.nl.

STAP in de media

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl