NL EN
DONEER NU!

Van Dalen: Alcoholgebruik carnaval daalt niet of nauwelijks

27 januari 2024

Van Dalen: Alcoholgebruik carnaval daalt niet of nauwelijks Minder of geen alcohol drinken lijkt in opkomst. Maar ook tijdens carnaval? Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, ziet dat eigenlijk niet of nauwelijks. Ondanks overheidsmaatregelen en de opkomst van alcoholvrij bier.

De bestedingen tijdens carnaval zijn zo’n 270 miljoen euro, waarvan zo’n 135 miljoen euro aan alcohol. Geschat wordt dat er zo’n 5 à 10 miljoen liter bier wordt gedronken. Er zijn geen exacte cijfers, maar Bavaria merkt wel dat er behoefte is aan alcoholvrij bier.

STAP richt zich niet specifiek op carnaval. Dat zou juist een averechts effect kunnen hebben. De rol van carnavalsmuzikanten die zuipen aanmoedigen, noemt Van Dalen kwalijk. Daarom waardeert hij het nummer 'Bier is voor watjes', waarin gepleit wordt voor een nuchter carnavalsfeest.

Van Dalen hoopt dat er een trend ontstaat waarin jongeren zich niet hoeven te verantwoorden als ze niet of matig drinken. Van mixen als ‘waterzakjes’ is Van Dalen overigens niet per se voorstander. "Je weet daardoor niet goed hoeveel je drinkt en wat je binnenkrijgt. Het is mogelijk minder schadelijk, maar je gaat misschien ook gewoon meer drinken." Alcoholvrij bier vindt Van Dalen goed, maar niet voor jongeren. Het maakt de stap naar alcohol drinken namelijk kleiner.

Bronnen: bndestem.nl en omroepbrabant.nl.

STAP in de media

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl