NL EN
DONEER NU!

Van Dalen: “Stuntverbod is historische maatregel”

1 juli 2021

Het landelijke stuntverbod in de nieuwe Alcoholwet, blijft de gemoederen bezighouden.

Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, is blij met het stuntverbod in de nieuwe Alcoholwet, hoewel het volgens hem pas de eerste stap is. "Het is misschien wat symbolisch, maar het is historisch in Nederland om prijsmaatregelen te nemen tegen alcohol", zegt hij.

Van Dalen. "Het gaat vooral om de beleving van mensen. Ze betalen voortaan iets meer voor een product dat slecht is. Dat is niet zo gek. Uit onderzoek blijkt dat het verbod op die hoge kortingen leidt tot minder aankoop."

Het is volgens hem mogelijk dat verkopers de reguliere prijs van bier verlagen om klanten naar de supermarkt te trekken of juist het goedkopere bier, zoals De Klok, extra gaan promoten voor de stevige drinker. "Het grote belang is natuurlijk de omzet", erkent Van Dalen.

Van Dalen ziet dat supermarkten nu al plannen hebben gratis producten te geven bij aankoop van een krat bier. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de belangrijke rol om het stuntverbod te controleren. "Die gratis producten moeten meegeteld worden in de maximale korting van 25%. De NVWA heeft al extra personeel ingeschakeld, al is het een behoorlijke klus."

Bron: gooieneemlander.nl.

STAP in de media

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl