NL EN
DONEER NU!

STAP richt zich tot Karremans met drie boodschappen

22 november 2024

STAP richt zich tot Karremans met drie boodschappen Op uitnodiging van de redactie van de nieuwsbrief Zorg en Innovatie hebben Wim van Dalen en Sandra van Ginneken van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP enkele adviezen geformuleerd voor aanscherping van het alcoholbeleid van het kabinet Schoof. In het regeerprogramma wordt weliswaar zeer fors bezuinigd op preventie, maar er wordt ook gerept over maatregelen die genomen zullen worden om de gezondheid van alle Nederlanders te beschermen en te bevorderen.

De auteurs beginnen met het plaatsen van een kritische noot bij het ontwerp-wetsvoorstel tot wijziging van de Alcoholwet dat recent in consultatie was. Daarin wordt voorgesteld in de Alcoholwet op te nemen dat kleine kansspelen in horecalokaliteiten zijn toegestaan. “Ga alcohol en gokken niet met elkaar verbinden”, is het advies van de medewerkers van STAP.

Daarna komen zij met drie boodschappen richting Vincent Karremans, de nieuwe bewindspersoon verantwoordelijk voor het alcoholbeleid:

Boodschap 1: het recente verleden leert dat er in Nederland draagvlak is voor goed onderbouwde beleidsmaatregelen. De auteurs noemen in dat verband de alcoholleeftijdsgrens van 18 jaar, het verbod op prijsacties >25% in de detailhandel en het koppelen van de bieraccijns aan het alcoholgehalte. Mogelijk mede als gevolg van deze beleidsmaatregelen zijn er successen geboekt op het alcoholdossier. De toegenomen kennis over de relatie tussen alcohol en kanker en alcohol en coronaire hartziekten kan hieraan ook hebben bijgedragen. Van Dalen en Van Ginneken uiten wel hun grote zorgen over de toename van het zwaar drinken onder jongeren.

Boodschap 2: in diverse landen in Europa is het alcoholbeleid in positieve zin in beweging. In dat kader besteden de auteurs aandacht aan verplichte gezondheidswaarschuwingen op etiketten. Op EU-niveau is een voorstel daartoe van tafel. Maar er zijn inmiddels 4 landen die zelf waarschuwingslogo’s of teksten verplicht hebben gesteld. Ierland gaat het verst. Daar komt de verplichting om op de etiketten te waarschuwen voor kanker, leverziekten en alcohol en zwangerschap. Ook noemen de auteurs de Minimum Unit Price in Schotland, Wales en Ierland en de reclamebeperkingen in Litouwen en Letland. Nederland loopt wat betreft reclamebeperkingen achter. De regels voor audiovisuele alcoholreclame zijn bijvoorbeeld niet wettelijk verankerd! Spanje en Polen nemen momenteel juist extra wettelijke maatregelen om jongeren tegen alcoholreclame te beschermen. Duitsland heeft zijn alcoholrichtlijn drastisch naar beneden bijgesteld.

Boodschap 3: ga voor gezondheid van de burger en voor kostenbesparing. Karremans wordt geadviseerd het belang van de gezondheid van de burger leidend te laten zijn en te kiezen voor kosteneffectieve maatregelen. Hij moet zich – naar de mening van STAP - niet primair laten leiden door commerciële belangen. De auteurs komen tot slot kort terug op drie maatregelen die het kabinet Schoof zou kunnen nemen: 1) reclamebeperking, 2) minimumprijs en 3) gezondheidswaarschuwingen op alcoholetiketten.

Bron: nieuwsbriefzorgeninnovatie,nl.

STAP in de media

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl