NL EN
DONEER NU!

Thuisdrinken baart onder anderen Van Dalen zorgen

29 augustus 2021

Door de langdurige lockdown is er mínder in de horeca en méér thuis gedronken. De gedistilleerdproducenten lanceren daarom kant-en-klare cocktails voor de thuisdrinkende consument. Riskant, vinden Wim van Dalen van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP en Carmen Voogt van het Trimbos Instituut.

De nieuwe drankjes worden online en via de supermarkt verkocht. Bij onlineverkoop is het lastiger de leeftijdsgrens van 18 jaar te bewaken. En verkoop in de supermarkt betekent dat ook kinderen en jongeren worden blootgesteld aan de marketing van dit soort producten.

Van Dalen wijst op de schade van alcoholgebruik: 8.300 doden per jaar, slachtoffers in het verkeer, geweldsexplosies in het uitgaansleven, de voetbalstadions en thuis achter de gordijnen. De maatschappelijke schade is groter dan die van het roken. Hij wil dat een volgende staatssecretaris harder inzet dan Paul Blokhuis. Van Dalen pleit – aanvullend op het Nationaal Preventieakkoord - voor een stelsel van minimumprijzen per eenheid alcohol om drankgebruik te ontmoedigen.

Bron: fd.nl.

STAP in de media

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl