NL EN
DONEER NU!

Alcohol slechter dan cocaïne?

25 september 2017

Verschillende hoogleraren en wetenschappers hadden het in Volkskrant magazine over de gevaren van een glas wijn of een biertje. Voedingshoogleraar Jaap Seidell deed in dat artikel een opvallende vergelijking: "Neem cocaïne, cannabis of paddo's - niemand zegt, één snuifje coke is prima. Daarin zijn we heel streng, wat best gek is als je bedenkt dat de gezondheidsrisico's beduidend kleiner zijn." Is cocaïne inderdaad minder slecht voor je dan drank? Het programma Feit of Fictie (Radio 1) zocht het uit.

Een lastige vergelijking, vinden ze bij het Trimbos instituut: "Het is een beetje appels met peren vergelijken. Het is natuurlijk allebei ongezond en ook heel erg afhankelijk van wie wat gebruikt en in welke context."

Bij het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP herkennen ze zich meer in de woorden van Seidell: "Er zijn natuurlijk veel meer mensen die overmatig alcohol gebruiken, dan mensen die overmatig cocaïne gebruiken." Volgens STAP veroorzaakt alcohol ook meer problemen: "Alcohol zorgt voor gezondheidsklachten en dus voor hoge ziektekosten. Door alcohol is er veel ziekteverzuim en ook in het verkeer zorgt het voor grote problemen." Deze problemen zie je volgens STAP veel minder bij hard drugs.

Dat meer mensen alcohol gebruiken zien ze ook bij Jellinek, de instelling voor verslavingszorg: "Ongeveer 45% van de mensen die in de verslavingszorg behandeld wordt, zit daar vanwege alcoholproblemen." Volgens hen is alcohol gemiddeld genomen dan ook slechter voor je dan cocaïne: "Als je kijkt naar de verschillende risico’s en dat allemaal afweegt, dan komt volgens onderzoek alcohol in dat rijtje op nummer vier en cocaïne op nummer vijf." Jellinek verwijst hiermee naar een onderzoek uit 2009 gedaan door verschillende wetenschappers o.l.v. het RIVM (zie illustratie).

Conclusie: Het is moeilijk om de twee met elkaar te vergelijken, maar als je naar het grote plaatje kijkt zorgt alcohol wel degelijk voor meer problemen dan cocaïne. Daarmee beoordelen we de stelling: "Cocaïne is minder slecht voor je dan alcohol", als waar.

Bron: nporadio1.nl.

Alcohol slechter dan cocaïne?

STAP in de media

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl