NL EN
DONEER NU!

Van Dalen: Er zijn talloze effectieve beleidsmaatregelen

6 februari 2018

Van Dalen: Er zijn talloze effectieve beleidsmaatregelen Op Radio 1 een gesprek in de Bus van Nieuws & Co over de Nederlandse drinkcultuur, want vandaag maakte staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bekend dat naast roken en overgewicht ook problematisch alcoholgebruik aangepakt zal gaan worden. De overheid vindt namelijk dat we de risico's van overmatig alcoholgebruik onderschatten.

Voor het gesprek waren uitgenodigd Jacqueline van Lieshout, ervaringsdeskundige en 'ontwijnen-coach', en Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP. Van Dalen gaf aan dat de Gezondheidsraad adviseert om niet meer dan 1 glas alcohol per dag te drinken. Teveel drinken leidt niet alleen tot gezondheidsschade, maar ook tot schade voor de maatschappij (verkeersongevallen, huiselijk geweld).

Van Lieshout ging in op de vele voordelen van stoppen met drinken, maar ook op de reacties die dat oproept bij vrienden en bekenden ('doe gezellig mee'). Haar advies is: drink niet door de week, dus alleen in het weekend.

Van Dalen somde de maatregelen op die de politiek zou kunnen nemen om het problematisch alcoholgebruik aan te pakken. Hij ging vooral in op prijsmaatregelen (bij voorkeur introductie van een minimumprijs) en op beperking van de reclame. Ook wil hij minder verkoopplaatsen. Wat onder meer betekent dat gemeenten moeten stoppen met het toestaan van het 'wijntje bij de kapper'.

Het programma is hier te beluisteren.

STAP in de media

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl