NL EN
DONEER NU!

Gesprek tussen Van Dalen en Dünnbier

29 maart 2022

Gesprek tussen Van Dalen en Dünnbier Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, is afgelopen week geïnterviewd door Maik Dünnbier van Movendi International. Van Dalen vertelt in dit interview (duur ca. 60 minuten!) over hoe de overleggen aan de Alcoholtafel van het Nationaal Preventieakkoord (NPA) verliepen en waarom de discussies uiteindelijk totaal werden gekaapt door de alcoholsector.

Het begon met ambitieuze doelen om mensen beter te beschermen tegen alcoholschade. Maar toen er gesproken ging worden over de uitvoering van deze doelen, bleek de alcoholsector niet te willen praten over wetgeving. Uiteindelijk kwamen er geen effectieve maatregelen in het NPA. En inmiddels wordt er in Nederland gesproken over het toestaan van blurring. De reële mogelijkheid bestaat nu dat alcohol nog gemakkelijker en wijder beschikbaar zal worden.

Het gesprek tussen Dünnbier en Van Dalen komt op een moment dat er belangrijke ontwikkelingen spelen rond het alcoholbeleid in diverse nationale parlementen en op Europees en mondiaal niveau. Daarin mengt zich de alcoholsector, die telkens probeert een plaats aan de overlegtafel te krijgen.

Maar de casus van de Nederlandse Alcoholtafel illustreert duidelijk wat de valkuilen zijn van de alcoholsector uitnodigen aan het overleg. De sector verdedigt haar belangen en is deel van het probleem en niet van de oplossing ervan.

Interview hier te beluisteren.

STAP in de media

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl