NL EN
DONEER NU!

Kritiek op Chateau Meiland, waar de wijn rijkelijk vloeit

12 september 2019

Kritiek op Chateau Meiland, waar de wijn rijkelijk vloeit Floor van Bakkum van de Jellinek en Wim van Dalen van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP hebben in RTL Boulevard kritiek geuit op het reality tv-programma Chateau Meiland (bekend van de kreet "wijnen, wijnen, wijnen") waar al in de ochtend de flessen op tafel gaan. Deze alcoholdeskundigen zijn daar niet blij mee en dus trekken ze nu aan de bel. Zoals met alcohol wordt omgegaan is onverantwoord, vinden zij.

Floor van Bakkum wijst er vooral op dat "zien drinken, doet drinken" en dat het rijkelijk vloeiende wijngebruik dus geen goed voorbeeld is. Wim van Dalen vindt het opvallend hoe wijn in het programma gepromoot wordt. Terwijl er risico’s verbonden zijn aan overmatig alcoholgebruik: het is potentieel verslavend en kankerverwekkend, kortom onverstandig. Ook hij wijst - net als Van Bakkum - op de invloed die het veelvuldige alcoholgebruik in dit en andere tv-programma’s heeft op het alcoholgebruik bij de kijkers.

Talpa, de producent van het programma, reageert als volgt op de kritiek: "In Chateau Meiland ontspant Martien met zijn familie af en toe met een glaasje wijn na hard werken. Dit valt wat ons betreft allemaal onder de categorie verantwoorde consumptie en heeft niets te maken met excessief alcoholgebruik of het aanzetten daartoe."

Inmiddels drinkt Martien ook in andere programma’s alcohol naast zijn eigen show. Zo is hij te zien in Ranking the Stars, waarin hij heeft laten weten dat hij weinig dingen leuk vindt maar van wijnen geniet hij wél.

Bronnen: rtl.nl en ditjesendatjes.nl.

STAP in de media

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl