NL EN
DONEER NU!

Trimbos en STAP: “Er is totaal geen controle meer op drankketen”

7 augustus 2015

Trimbos en STAP: “Er is totaal geen controle meer op drankketen” Dat zeggen het Trimbos Instituut en het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP tegen BNR. Sinds de gemeenten verantwoordelijk zijn voor het toezicht op de Drank- en Horecawet, zijn de drankketen vrijwel helemaal buiten beeld geraakt. Tégen de zin in van het kabinet.

Waren de keten voorheen nog redelijk goed in beeld, toen de Voedsel- en Warenautoriteit nog toezicht hield, sinds de gemeenten dat doen is die controle zo goed als weg. Bevestigen ook Joost Mulder van Trimbos en Wim van Dalen van STAP. "In Nederland gaat het om vele honderden van deze locaties, gemeentelijk en landelijk is er geen goed beeld van de totale problematiek", zegt Van Dalen.

Saskia Deerenberg van Koninklijke Horeca Nederland merkt onwil bij sommige gemeenten. "Als je ziet dat er, vaak illegale, keten ontstaan, dan moet je ingrijpen. Het is een combinatie van onwil en onkunde."
Van Dalen: "Politiek ligt het gevoelig, je krijgt de mensen tegen je. Als een wethouder wil doordrukken krijgt hij al snel veel tegenwind."
Joost Mulder vindt dat gemeenten moeten gaan nadenken over alternatieve locaties voor jongeren om bij elkaar te komen, met meer toezicht.

Bron: bnr.nl.

STAP in de media

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl