NL EN
DONEER NU!

Metro besteedt aandacht aan STAP-cijfers over alcoholgebruik

6 augustus 2014

Metro besteedt vandaag aandacht aan de analyse van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP van de verkoopcijfers van bier, wijn en gedistilleerde drank. Daaruit bleek dat de Nederlander in 2013 gemiddeld 'nog maar' 7,1 liter pure alcohol dronk. Dit was in 2012 nog 7,5 liter.

"Over de hele linie kun je spreken van een lichte daling", zegt STAP-directeur Wim van Dalen. "Dat het alcoholgebruik in ieder geval niet toeneemt, is op zich al een goed ontwikkeling natuurlijk." Vooral de daling van de hoeveelheid verkochte wijn is opvallend. Want terwijl bier en gedistilleerde drank al langer in een glijvlucht zaten bleef wijn onverminderd populair. De afgelopen tien jaar steeg de hoeveelheid verkochte flessen wijn, maar die trend hield in 2013 dus geen stand.

"Accijns speelt zeker mee in die afname", denkt Lex Lemmers alcoholdeskundige van het Trimbos Instituut. "We weten van alcohol dat mensen minder drinken als het duurder wordt. Maar er is ook veel bereikt op het gebied van preventie. De bewustwording over de schadelijke effecten van alcohol is veel groter geworden en er wordt ook steeds beter op gelet dat kinderen geen drank krijgen."

Bron: metronieuws.nl.

STAP in de media

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl