NL EN
DONEER NU!

Van Dalen: geen alcoholverbod, maar wel minder verkooppunten en bovendien duurder

4 juli 2023

Van Dalen: geen alcoholverbod, maar wel minder verkooppunten en bovendien duurder Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, pleit in het Reformatorisch Dagblad voor het terugdringen van het aantal verkooppunten van alcohol.

Van Dalen: "In Nederland zijn er zo’n 70.000. Veel te veel. Ik vind dat de slijterij de centrale verkoper moet zijn, net als in Scandinavië." Van een algeheel verbod op alcohol is hij geen voorstander. "We moeten ook realistisch zijn."

Ook zou – wat Van Dalen betreft - de prijs van alcohol omhoog mogen. Van Dalen wijst erop dat een krat Pitt bier bij de Jumbo nog geen 6 euro kost; omgerekend 25 cent per flesje. "Dat is veel te goedkoop, zeker als je de gezondheidsschade van alcohol meerekent. In Schotland is afgesproken dat alcohol niet beneden een bepaalde prijs mag worden verkocht. Als de overheid dat hier ook regelt, kan dat veel problemen, zoals overmatig alcoholgebruik, voorkomen." De STAP-directeur vindt het bovendien vreemd dat de accijns op alcoholhoudende dranken al jaren op hetzelfde niveau ligt. "Die zou op zijn minst met de inflatie moeten meebewegen."

Van Dalen zou verder graag zien dat er meer informatie op etiketten van wijn- en bierflessen komt te staan, net als bij andere producten in de winkel. Ook zouden fabrikanten op de etiketten moeten aangeven dat alcohol een kankerverwekkende stof is. "Mensen hebben recht op die informatie."

Reformatorisch Dagblad 4 juli 2023

STAP in de media

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl