NL EN
DONEER NU!

Van Dalen: “Supermarkten moeten hun trots laten varen en caissière uit controlesysteem halen”

11 maart 2016

Deze week stelde de rechter vast dat de supermarktbranche het leeftijdscontrolesysteem Ageviewers bewust buiten de deur heeft gehouden. Dat is een overtreding van de Mededingingswet.

De supermarkten, verenigd in brancheorganisatie CBL, hebben volgens de rechtbank een kartel gevormd door gezamenlijk de caissière de spil te maken van de leeftijdscontrole op alcohol. Dat kartel was slecht nieuws voor Ageviewers, het controlesysteem dat de verantwoordelijkheid voor de leeftijdscontrole bij de caissière weghaalt en bij leeftijdscontroleurs op afstand (op het Bredase hoofdkantoor van de HEM) legt. Ageviewers leek effectief. Wetenschappelijk onderzoek toonde aan waarom: caissières, vaak tieners, zijn bij alcoholverkoop de zwakke schakel.

Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, heeft een advies voor de supermarkten: „Ze moeten hun trots laten varen en zeggen: we hebben een fout gemaakt. Want er is enorme winst te behalen door de caissière weg te halen uit het controlesysteem.”

Bron: nrc.nl.

STAP in de media

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl