NL EN
DONEER NU!

Van Dalen: Blurren straks ook in de supermarkt; strookt niet met Preventieakkoord

16 december 2021

Van Dalen: Blurren straks ook in de supermarkt; strookt niet met Preventieakkoord In het woensdag door de VVD, D66, CDA en CU gepresenteerde coalitieakkoord wordt het toestaan van blurring in winkelgebieden genoemd. Blurring betekent dat winkels naast wat ze toch al verkopen ook een beetje een horecagelegenheid mogen worden. Ofwel: het combineren van horeca met de winkelfunctie of met cultuur of dienstverlening zoals een kapper of schoonheidsspecialist.

Zorgen over alcoholmisbruik in een boekwinkel of bij de kapper verwacht Paul te Grotenhuis, woordvoerder van INretail, een branchevereniging van middenstanders niet. Daar gelooft directeur Wim van Dalen van STAP niet in. "Het lijkt gezeur van ons, maar dit gaat uit de hand lopen. Straks wordt er gratis wijn en bier geschonken in de supermarkt. Om de sfeer te verhogen en ter promotie van die producten." Het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) sluit inderdaad niet uit dat supermarkten dit gaan doen.

Van Dalen meent dat blurring ook lijnrecht ingaat tegen het drie jaar oude Nationale Preventieakkoord van de overheid om te zorgen dat mensen bewuster met alcohol omgaan. "Er sterven jaarlijks 8.300 mensen door verkeerd alcoholgebruik." Mensen die boodschappen doen worden in zijn ogen straks te veel verleid en krijgen wellicht moeite zich te beheersen. "En kinderen worden geconfronteerd met het consumeren van alcohol op veel meer plekken." Ook het CBL zegt dat het blurren niet strookt met het Preventieakkoord.

Volgens directeur Hans van Tellingen van retailonderzoeksbureau Strabo is een drankje aanbieden voor de middenstand juist een krachtig instrument om voor meer omzet te zorgen. Volgens Van Tellingen is koffie in de boekhandel inmiddels volledig geaccepteerd. "De boekhandel is ook café geworden. Verbied daar dat glas wijn ook niet." Verder denkt hij niet dat veel winkels ook alcohol gaan verkopen.

Bron: rtlnieuws.nl.

STAP in de media

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl