NL EN
DONEER NU!

Van Dalen: Alcohol wordt het nieuwe roken

4 februari 2023

Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, noemt de recente aandacht voor het nadelige effect van alcohol op de gezondheid 'opmerkelijk.' "Ik heb het idee dat de laatste confronterende cijfers over een slok op in het verkeer en het nieuwe Trimbos-rapport de ogen hebben geopend", aldus Van Dalen.

Van Dalen weet wel wat de overheid kan doen om alcoholconsumptie in te perken. "Via campagnes duidelijk aangeven wat alcohol met je doet. Het zou ook helpen als het aanbod wordt beperkt. Het beste zou zijn als je alcohol alleen in slijterijen kunt kopen, maar daar is onvoldoende draagvlak voor. Het is al mooi als supermarkten drank op één locatie concentreren, nu kom je flessen op meerdere plekken tegen."

Verhoging van de prijzen is volgens de STAP-directeur ook een manier om het drinken in te perken, net zoals het verbieden van reclame. "Dat laatste zou echt veel schelen, we hebben dat ook gezien na het verbod op tabaksreclame. In ons land hebben we echter te maken met een grote lobbykracht van de alcoholindustrie. Deze heeft nog steeds veel macht, kijk bijvoorbeeld alleen al naar Nederlandse Brouwers, dat voormalig VVD-staatssecretaris Fred Teeven als voorzitter heeft. De politiek is flink verweven in deze sector."

Toch is Van Dalen voorzichtig optimistisch. "In Den Haag zien ze ook dat er iets moet gebeuren, vanuit de politiek komt er meer draagvlak. Ook in het buitenland gebeurt er van alles om drankconsumptie te matigen. In Ierland beginnen ze bijvoorbeeld al met het plaatsen van waarschuwingsteksten op etiketten van drankflessen, net zoals bij pakjes sigaretten. Het gaat nog jaren duren, maar uiteindelijk zal het dezelfde kant opgaan als met de strijd tegen tabak. Alcohol wordt het nieuwe roken."

Bron: ad.nl.

STAP in de media

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl